Byggnadsvård

Kontakt


 • Pite Byggnadsvård
  Erica Duvensjö
  Persöbyvägen 188
  Långnäs
  946 91 ROKNÄS
  erica@pitebyggnadsvard.se

Hitta till oss...

Slamfärg

Slamfärg består av järnvitriol, mjöl, vatten och färgpigment. Pigmentet ger skydd för solens uv-strålar och kan jämföras med färgens solkräm. Den kan också innehålla linolja vilket ger längre livslängd och hållbarhet.

Slamfärg Slamfärgen är diffusionsöppen vilket underlättar fuktvandring mellan virket och luften. Den ger en matt yta och då vattnet under årens lopp försvinner återstår till sist bara pulvriserat pigment. Den målas på ohyvlat, omålat samt tidigare slamfärgsmålat virke. Innehåller färgen linolja kan den också användas på hyvlat virke. Vid ommålning borstas löst stoff bort med piasavakvast, under förutsättning att färgen inte innehåller för mycket linolja. I det senare fallet krävs skrapning om färgen lagts sig i lager.
Genom att gnugga ett fuktat finger på träet kan du lätt avgöra om virket är målat med slamfärg – blir fingret färgat då är det med största sannolikhet just denna färgtyp.

Slamfärgen har god täckförmåga och är lätt att underhålla. Bästa tiden att måla är vid lagom varmt och torrt väder – temperaturen bör inte understiga +5°C . Undvik målning på soluppvärmd yta då färgen kan torka för snabbt och flagna av. Det är inte heller bra att måla på vått trä. Fuktkvoten på virket böra vara under 15%.
Om det finns risk för mögelsporer i virket, behandla först med mögelhämmande medel för bästa resultat. Bästa pensel att använda är hornsugga eller rödfärgspensel.

Slamfärg genom tiderna

Vad många inte vet är att den ljusröda kulören var mycket vanlig före 1950-talet. Vill du vara riktigt tidsenlig på ett hus uppfört innan 1900-talets mitt är det därför denna kulör som gäller. Däremot finns det inga regler utan undantag. Enligt mina erfarenheter skiljer det sig mellan landsändarna. I den norra delen av landet användes inte den ljusröda kulören i samma utsträckning som den gjordes i söder och därför är det den mörkare nyansen den mest brukade just uppe i norr.

Slamfärg I dag finns det finns många olika slamfärgkulörer du kan välja mellan, men det finns nog ingen kulör som slår den röda. Alla kulörer har nyanser och den röda från Falu rödfärg finns i både mörkröd och ljusröd variant. Från 1950-talet fram till idag har den mörka kulören dominerat, men annat var det förr – då den ljusröda istället prydde gårdarnas ytterpanel, särskilt i den södra delen av landet. Så, vill du vara tidsenlig på ett hus uppfört innan 1900-talets mitt är det den ljusröda som gäller. Det finns idag ett antal slamfärgstillverkare på marknaden, men den mest kända är nog Falu rödfärg. De tillverkar färg i 5 och 10 litershinkar, men vill du göra egen färg så finns receptet här:

Recept hämtat från Falu rödfärg

Förr i tiden, när pigmentet såldes i lösvikt, kokade man sin egen rödfärg ungefär så här:
Recept för 50 kg färg (räcker till 150 m2)

Ingredienser:
33 l vatten
2,5 kg vetemjöl
10 kg rödfärgspigment
1 kg järnvitriol
4 kg linolja

Anvisning:
Koka upp 28 liter vatten
Rör ut mjölet i 5 l vatten och vispa ner det
Låt koka under omrörning i 15 minuter
Tillsätt pigmentet och järnvitriolen
Koka under omrörning i 15 minuter
Tillsätt linoljan

Koka i ytterligare 15 minuter under omrörning Tillsätt ev ca 2 dl såpvatten för bättre emulgering (lösning) av linoljan
När färgen svalnat är den målningsklar.

Färgåtgång Färgåtgången kan bäst räknas ut så här: Räkna ut kvadratmetern på huset och dela detta på 3. Då har du färgåtgången till det färdiga resultatet. Detta multipliceras med 80%. Nu har du fått fram färgåtgången till de två strykningarna.