Byggnadsvård

Kontakt


 • Pite Byggnadsvård
  Erica Duvensjö
  Persöbyvägen 188
  Långnäs
  946 91 ROKNÄS
  erica@pitebyggnadsvard.se

Hitta till oss...

Linoljefärg

Linoljefärgen har funnit i Sverige under flera hundra år. Till att börja med för målning inomhus, men kom under 1700-talet också att användas för utomhusmålning. Dörrar, luckor, fönster och fasader av hyvlat plank beströks med linoljefärg, ohyvlade ytor däremot beströks ofta med slamfärg.

Linoljefärg Linoljefärgen räknades ända fram till 1950-talet som en av de traditionella färgtyperna, men kom sedan att ge vika för de mer snabbtorkande och nymodiga alkydoljefärgerna. Den ansågs länge som förlegad med onödigt lång torktid. Den fick också rykte om sig att vara svårstruken där resultatet blev en färgfilm som mer liknade russinhud än den jämna ytan som egentligen var tanken. Tyvärr berodde det dåliga ryktet ofta på allt för tjockt lagda färglager snarare än färgens egenskaper.

Under de senaste året har linoljefärgen äntligen fått tillbaka den välförtjänta plats och respektens den förtjänar, torktiden ses snarare som en fördel då eventuell färgrinning kan fångas upp relativt lång tid efter påstrykning och du kan måla din yta utan att känna stress. Färgen torkar heller inte i penseln. Dessutom är linoljefärgen miljövänlig, om inte lösningsmedel används vill säga, du bär inte hem en massa vatten eller lösningsmedel i onödan och de naturliga färgpigment som används skapar en naturlig och vacker lyser.
Fler positiva egenskaper är att den åldras den med värdighet och är lätt att fräscha upp då ytan börjar mattas av. Stryk bara på ett lager med kokt linolja så får färgfilmen tillbaka sin lyster igen.

Linoljefärgen kan målas på allt från trä och plåt till plast. Ett tips vid målning av nya galvaniserade plåtytor är att lämna dem omålade ett antal år för att ytan ska kunna oxidera lite. Då fäster färgen bättre och sitter längre.
Den består främst av bindemedlet linolja, det vita pigmentet titandioxid, zinkoxid och fyllnadsmedlet krita. Genom tre strykningar – grundstrykningen, mellanstrykningen och slutstrykningen bildas en mycket vacker, levande, hållbar och elastisk färgfilm. Genom att mätta träet med linoljan förhindras vattnet att tränga in i träet och skyddar därför utomordentligt mot fuktskador.

Linoljefärg arbetas ut i tunna lager för att undvika russinhud. Man brukar ange ett frimärkes tjocklek för varje strykning och en tumregel är att hellre måla för tunt än för tjockt. Ett tips är att doppa penselns topp och arbeta in färgen i fiberriktningen, då är det lättare att måla med den ”rätta” mängden istället för att trycka ner hela penseln i burken.
Tork/härdningstiden brukar ligga på ca 24 timmar. Se till att du har god ventilation, lampor som gärna lyser under hela processen och under vinterhalvåret använda torkmedel. Gäller det utomhusmålning är det idealiska målarvädret en dag med värme, låg luftfuktighet och en lätt vårvind.

Vid en prisjämförelse per kvadratmeter mellan linoljefärg och modern färg talar resultatet till linoljefärgens fördel. Utslaget på l/m2 går det åt betydligt mindre linoljefärg än med moderna system eftersom 1 liter linoljefärg räcker till ca 20 m2, modern till ca 6-8 m2. Dessutom behöver du inte köpa någon separat grundfärg. Många linoljefärgstillverkare använder nämligen samma färg från samma färgburk till alla tre varv. Med rätt pensel, en pensel med djurborst, blir jobbet extra lätt. Färgen hålls bättre i penseln och ränderna efter borsten blir svagare. Förvara gärna penseln hängande i en burk med rå linolja, men tvätta den först med linsåpa.