Byggnadsvård

Kontakt


 • Pite Byggnadsvård
  Erica Duvensjö
  Persöbyvägen 188
  Långnäs
  946 91 ROKNÄS
  erica@pitebyggnadsvard.se

Hitta till oss...

Emulsionsfärg

Emulsionsfärg Förr målade man oftast väggar och tak inomhus med limfärg, eller emulsionsfärg. Dessa färger ger den där vackra matta färgen som skapar en levande yta och skänker rummet lugn.
Utöver de färgtyper som finns beskrivna nedan kan vi erbjuda en färdigblandad linoljeemulsion i ett flertal kulörer.

Begreppet emulsionsfärg syftar på de färgsystem som innehåller speciella bindemedel vilka är nödvändiga vid förening av ämnen som normalt inte kan blandas med varandra. Ett exempel är äggoljetempera som innehåller ägg, vatten, färgpigment och linolja och där just ägg är själva emulgatorn. I limfärg som innehåller vatten, färgpigment, linolja och cellulosa/animaliskt lim, är det istället limmet som är emulgatorn. I kaseinfärger är ostämnet kasein emulgator.

Äggoljetempera

Emulsionsfärgerna har en lång karriär att se tillbaka på. Äggoljetempera exempelvis, har nyttjats under ca 1000 år. Dess främsta egenskaper är den fantastiska förmågan att tränga in i träet. Beroende på mängden ägg, vatten och olja kan färgen vara allt från glänsande till matt. Efterhand får färgen en glänsande yta – särskilt på de ställen den slits som mest. Om du vill ha en glänsande yta direkt så ska den borstas med tagelborste då ytan torkat.
Den åldras också med värdighet och elegans, är mycket slittålig och används på allt från möbler och träsnickerier till papp- och putsade ytor.

Limfärg

Limfärg är en annan typ av emulsionsfärg som använts flitigt under flera hundra år och ända in på 1950-talet. Ingredienserna är lättillgängliga och framför allt billiga. Innehållet är krita, vatten, och lim där limmet är själva emulgatorn. För en annan kulör än vit går det att tillsätta färgpigment i färgen.

Den har i äldre tider använts på papp- och vävspända väggar och tak, i dekorativt schablonmåleri och stänkmålning, spismurar, till och med som tryckfärg på tapeter men sällan på ytor som utsätts för slitage som snickerier och möbler då den är matt i sin natur och känslig för fukt. Fördelen är istället att den är snabbtorkande och lätt att underhålla, samt miljö- och hälsovänlig. Den är också väldigt lätt att tvätta bort, beroende på vilket lim som använts och flagnar inte. Ytan får helt enkelt en laserat utseende.

Bindemedlet utgjordes från början av animaliska produkter såsom ben, hud, senor etc vilka kom från slakthus, garveriet och köttbutiker. Ofta fick limmet namn efter vilket material det utgjordes av, ex benlim och hornlim. Under 1940-talet kom det vegetabiliska cellulosalimmet vilket var mer lättarbetat än benlimmet men är dock något svagare. Andra varianter av limfärger är caseinlim.

Den animaliska limfärgen surnar fort om den inte målas upp och kritar lätt, cellulosalimmet däremot håller mycket längre och kritar inte i samma utsträckning som det animaliska. Caseinlimmet är den limfärg som är den mest hållbara och näst intill vattenfast.

Ska tidigare limfärgsmålade ytor målas om måste underlaget vara fri från fett eftersom fläckarna lätt ”blöder” igenom färgen. Den gamla limfärgen bör också tvättas ned för bästa resultat.

Gör sedan ett målningsprov på ett papper eftersom det är viktigt att limmet inte blir för starkt – då kommer det att släppa från underlaget när pappret böjs. Detta är också ett bra tillfälle att se hur kulören kommer att arta sig eftersom färgen ljusnar betydligt efter att den torkat. Är limmet för starkt eller kulören för kraftig – tillsätt vatten eller krita. Låt torka igen. Kritar färgen behövs mer lim.

Det lättaste sättet att måla upp limfärgen är med limfärgspensel eller en bred plafondpensel som kan hålla mycket färg. Bästa tiden att måla är höst, vinter och vår och låt gärna rummet vara fuktigt och svalt så färgen inte torkar för snabbt. Det är viktigt att arbeta snabbt, ”vått-i-vått” och inte låta kanterna torka för snabbt. Tillredd limfärg förvaras svalt och kan endast sparas några dagar innan den surnar.

Recept

Äggoljetempera
Vispa två ägg
Vispa ner 1 dl linolja och 1 dl vatten.
Häll i pigmentet under ordentlig vispning tills konsistensen liknar välling.
Är färgen för tjock så kan vatten tillsättas.
Måla!

Limfärg
med benlim
10 liter

· 10 kg krita
· 5 liter vatten
· 2 hg benlim + lite vatten.

Dag 1: Blanda limmet i ett rostfritt kärl tillsammans med vatten som knappt täcker limmet. Blanda kritan och vattnet i en spann utan att röra om.
Dag 2: Värm limlösningen till max 60 grader. Rör om i kritlösningen och ställ gärna spannen i en diskho med varmt vatten under tiden.
Blanda limlösningen och kritlösningen - rör om noga!
Måla!

Recept på ljusa kulörer:
Tillsätt önskad mängd torrpigment i en liten del av den färdiga färgen. Blanda noga och tillsätt pastan i den övriga färgen.
Recept på mörka kulörer:
För mörka kulörer måste en del av kritan ersätta med önskat pigment.